miercuri, 21 septembrie 2011

Ce calitati iti trebuie ca sa devii avocat

Ce calitati iti trebuie ca sa devii avocat

Avocatura a devenit, mai ales dupa 1990, una dintre profesiile liberale spre care se indreapta tot mai multe persoane. Ce calitati iti trebuie pentru a deveni avocat, ce pregatire dar si ce sanse de reusita ai in cariera, ne spune avocata Livia Stoica.

Ca absolventa a unei facultati de stat am putut constata faptul ca proportia mare a studentelor la Drept a inceput sa se reflecteze si inrandurile avocatilor. Pornind de la caracterizarea lui d'Agnesseau ca"avocatura este tot atat de veche ca si magistratura, tot atat de nobilaca si virtutea, tot atat de necesara ca si justitia", trebuie sa precizezde la inceput ca aceasta profesie este una care are in centru omul, insensul ca este conceputa pentru a veni in sprijinul ocrotirii drepturilorsi libertatilor persoanei.

Prin urmare, daca aspirati spre un atare statut, trebuie sa avetiinclinatii pentru a lucra nemijlocit cu oamenii, din cele mai variate categorii, cu grade de cultura diferite, cu opinii din cele maine asteptate. Din pacate, astazi actul de justitie nu este privit cu preamare incredere, asa ca ii revine avocatului un rol foarte importantin a-si convinge clientul sau potentialul client ca demersul sau nueste inutil.

Prin urmare, fie ca alegeti o cariera de avocat pledant,fie ca preferati sa ramaneti la faza de a acorda consultatii juridice,este bine sa va inarmati cu multa rabdare, deoarece tipologia clientilor este una vasta. In acelasi timp, nu ignorati nici posibilitatea pe care o are clientul ca, in momentul in care nu este multumit de prestatia dumneavoastra, sa va ceara rezilierea contractului de asistenta juridica si restituirea onorariului sau a unui procent din acesta. In acelasi timp, nu trebuie sa deveniti nici un sclav al celui care va plateste onorariul, ci trebuie sa va pastrati demnitatea, explicandu-i care sunt caile prevazute de lege, posibilitatile de actiune si chiar atunci candeste cazul, sa-i recomandati un coleg specializat in domeniul solicitatde client si cu care nu sunteti familiarizat.

Desigur, acestea sunt niste recomandari general valabile si poate va intrebati daca pentru ca o femeie sa devina avocat este necesar sa existe un "supliment" de calitati. V-as raspunde ca orice calitate inplus constituie un atu. De exemplu, aspectul fizic ingrijit, hainele asortate, stilul mai sobru fac intotdeauna o impresie buna.

Din fericire, avocatura este o profesie in care au patruns foarte multe femei, ca de altfel si in randurile magistratilor sau ale notarilor. Prin urmare, faptul ca esti femeie nu constituie un handicap. Angajarile sau colaborarile cu societatile sau birourile de avocati se fac aproape fara exceptie pe baza unor interviuri si/sau teste, unde fiecare isi poate etala conostintele dobandite.

Este insa posibil ca, pentru anumite tipuri de activitati care presupun un efort fizic mai mare, deplasari in teren numeroase sa fie preferati barbatii. Am intalnit situatii in care erau alesi barbati pentru a sta la coada la judecatorii in dosarelede intabulare sau chiar in relatiile cu camerele de comert. Dar nu as ridica aceasta situatie de fapt la rang de regula.

O idee preconceputa este si cea conform careia o femeie avocat este mai usor de exploatat sau, dimpotriva, are sanse mai mari sa fie favorizata de un judecator. In primul rand, instantele noastre sunt compuse in mare masura din femei. Apoi, posibilitatea de a specula unele situatii care se invesc pe parcursul unui proces tin de maiestria avocatului, de spiritul de observatie, de viteza de reactie si bineinteles de nivelul de pregatire si de buna cunoastere a dosarului.

Ca o concluzie a celor prezentate pana acum, nu va incurajez sa considerati calitatea de femeie ca pe un atu, dar nici ca pe un dezavantaj. In orice caz, pastrati-va in orice situatie feminitatea, chiarsi atunci cand considerati ca trebuie sa fiti mai dure, mai sobre sau mai bataioase. Puteti sa va puneti in valoare cunostintele pastrandu-va farmecul si zambind chiar in momentele in care va vine sa-l strangeti de gat pe adversar, pe client, pe judecator sau pe functionar.

Daca dupa cele povestite mai vreti sa va faceti avocate, iata ce conditii trebuie sa indepliniti: sa fiti cetatean roman, sa aveti exercitiul drepturilor civile si politice, sa fiti licentiata a unei facultati de drept sau sa fiti doctor in drept si sa nu va gasiti in vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevazute de Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

Ce calitati iti trebuie ca sa devii avocat


Dupa ce ati constatat ca indepliniti aceste cerinte, urmeaza partea cea mai dificila pentru cei care nu au rude sau cunostinte care deja practica aceasta profesie:gasirea unui maestru care sa fie dispus sa te ia colaborator la cabinetul sau si care, practic sau doar teoretic, sa te invete meserie si sa iti asigure si un oarecare venit. In prezent, Baroul Bucuresti apreciaza ca venitul minim pe care trebuie sa il realizeze un avocat stagiar este putin peste 2.000.000 lei. Este bine sa discutati in perspectiva si aspectul material, deoarece imediat dupa ce va fi emisa decizia baroului de primire in profesie veti incepe sa platiti lunar taxele catre baroul din care faceti parte si pentru Uniunea Avocatilor.

Din pacate, sunt situatii in care aspirantii la statutul de avocat stagiar incheie contracte fictive cu "maestrii", in fapt ei nu primesc onorariu din partea acestuia sau clienti care sa-si achite acesti bani sau nici macar nu isi desfasoara activitatea in cadrul unui cabinet, de multe ori tinerii avocati fiind "pe cont propriu" de la inceputul carierei. Este o situatie nefericita,deoarece este destul de greu sa te descurci in astfel de conditii: tise pare ca ai invatat degeaba 4 ani pentru ca nu ti-a spus nimeni cumse face o actiune, unde se depune, de ce se inghesuie avocatii sa strige la inceputul sedintei de judecata niste numere de dosare etc. Pe de alta parte, esti inca sub influenta visurilor pe care ti le-ai facut in timpul facultatii si a filmelor americane unde magistratul judeca doar cateva dosare pe zi, este liniste si civilizat in sala, solemnitatea sedintelor despre care ti-au vorbit profesorii este respectata.

Din pacate realitatea se va dovedi cruda: judecatorul intra in sala cu un teanc imens de dosare, in incaperea destinata infaptuirii justitiei se inghesuie si se amesteca avocati si justitiabili care nu stiu cum sa procedeze, suna telefoane mobile, instanta iti sugereaza ca este mai bine sa depui la dosarul cauzei concluzii scrise decat sa consumi timpul alocat sedintei cu pledoaria pe care ti-ai pregatit-o etc.
Fiti pregatite deci, sa infruntati toate acestea, iar daca aveti dosare la diverse instante si trebuie sa alergati ca niste titirezi va dau un sfat ca intre fete: incaltati-va comod.

Revenind la conditiile necesare pentru a intra in profesia de avocat, dupa ce toate formalitatile de mai sus au fost indeplinite, urmeaza un examen. pana anul acesta probele au constat dintr-o examinare orala la drept procesual penal, respectiv civil si un test scris la drept civil. drept penal si din Legea nr. 51/1995 si Statutul profesiei de avocat.

Daca ati dobandit calitatea de avocat stagiar urmeaza o perioada de 2 ani in care veti invata si veti pune in practica ceea ce ati invatat in facultate, dar si ceea ce va spune maestrul. Aveti posibilitatea sa acordati asistenta juridica, dar si sa pledati in cadrul proceselor aflate pe rolul judecatoriilor. In principiu, nu se organizeaza o institutiepe anumite specializari. Totusi, daca la cabinetul in cadrul caruia va desfasurati activitatea exista o specializare pe ramuri de drept,automat veti intra in contact cu anumite tipuri de spete specifice unei specialitati. Nimic nu va impiedica mai tarziu sa optati pentru un anumit domeniu, in functie de clientela careia va adresati. Este numai o chestiune de alegere a ceea ce vi se potriveste sau va place mai mult. La finalul perioadei de stagiu va trebui sa treceti un examen pentru definitivare in profesia de avocat. Dupa acesta aveti dreptul sa puneti concluzii nu numai la judecatorii, dar si la tribunale si curti de apel.

De asemenea, daca nu mai exista posibilitatea sa ramaneti la cabinetul in cadrul caruia ati lucrat, va puteti deschide propriul cabinet de avocatura. Aveti posibilitatea de a deveni propriul stapan, sa va faceti singur programul, sa va alegeti clientii, sa castigati sume fabuloase. Acesta este idealul, desigur. Din pacate, va veti confrunta cu cea mai mare problema: clientii, deoarece un avocat fara clienti este un non-sens. Daca pana acum maestrul era obligat sa va asigure un oarecare venit, acum banii va trebui sa-i faceti singure. Si concurenta a devenit acerba.

De aceea multi avocati prefera sa se angajeze sau sa colaboreze la firme mai mari sau mai mici de avocatura, deoarece nu au grija atragerii clientelei. Totodata, daca aveti sansa sa lucrati intr-o firma cu renume, la o eventuala plecare poti imprumuta din faima acesteia si sa-ti convingi potentialii clienti ca esti un avocat bun.

Imi vin acum in minte cuvintele maestrului meu care, la inceputul carierei imi spunea ca avocatura este profesia ideala pentru femei:nu esti tinuta de program fix, ai timp si sa gatesti daca vrei sa-ti rasfeti familia, ai timp si sa cresti copii etc. Avea in vedere mai ales situatia avocatei care are propriul cabinet. Pe parcurs am constatat ca ai o astfel de independenta numai daca poti sa ti-o permiti. Si va spun sincer ca nu poti sa o ai inca de la inceput.

Tineretea nu este in acest caz un atu. Persoanele cu care vii incontact te privesc cu neincredere si nu prea indraznesc sa incredinteze rezolvarea problemelor pe care le au unei fete abia iesite de pe bancile facultatii. Nu conteaza ca in afara anilor de facultate ai mai facut si studii postuniversitare sau de master. Ei prefera avocatul matur care are un tupeu eventual pana la obraznicie, vorbeste mult si tare, chiar daca habar nu au ce spun sau chiar vorbesc ineptii. Mi s-a intamplat si mie, i s-a intamplat si unei prietene care lucreaza intr-o firma straina si careia partenerul de dialog  i-a spus ca nu are ce negocia cu un copil, o sa vi se intample si voua. Poate ca este o problema de maturitate a oamenilor care se bazeaza pe aparente. Din experienta mea va spun un lucru cert: chiar daca avocatul incearca sa isi impresioneze clientul recurgand la artificiile de mai sus, instanta va retine numai remarcile"la subiect", va aprecia tonul civilizat si va dezaproba circul.

Chiardaca sunteti la inceputul carierei si aveti inca trac, incercati sa aveti un discurs cat mai convingator, bazat pe elementele de oratorie si pe cunostintele dumneavoastra, fie ca sunteti in fata magistratului, fie a clientului.Va doresc succes!

preluare de pe sursa: http://www.eva.ro/cariera/profesii/ce-calitati-iti-trebuie-ca-sa-devii-avocat-articol-4615.html?pagina=2

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu