miercuri, 21 septembrie 2011

Baroul va putea cere despagubiri in instanta de la cei care exercita fara drept profesia de avocat


Baroul va putea cere despagubiri in instanta de la cei care exercita fara drept profesia de avocat

Baroul are dreptul la actiune in despagubiri impotriva persoanei fizice sau juridice care exercita fara drept profesia de avocat, iar sumele obtinute astfel vor fi cuprinse in bugetele barourilor, fiind folosite exclusiv pentru organizarea activitatii de pregatire profesionala a avocatilor.

Masura este prevazuta intr-un proiect al Ministerului Justitiei, pentru modificarea si completarea Legii 51 /1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, postat pe site-ul institutiei. In mare parte, proiectul reia atat propunerile cuprinse intr-un proiect al avocatilor bucuresteni, cat si prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului 159/2008, declarata neconstitutionala in 2009.

"Avand in vedere faptul ca instanta constitutionala a criticat modalitatea de promovare a reglementarilor, si nu fondul reglementarilor, dispozitiile prezentului proiect de Lege preiau in mare masura solutiile cuprinse in cadrul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 159/2008, avand in vedere ca ratiunile care au determinat adoptarea acestora isi mentin relevanta", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

Proiectul de act normativ cuprinde reglementari referitoare la obligativitatea sustinerii examenului pentru accesul in profesie si a urmarii cursurilor Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor. Este mentinuta propunerea din proiectul Baroului Bucuresti privind obligativitatea pentru instante de a verifica si de a se pronunta asupra calitatii de reprezentant a unei persoane care se prezinta ca avocat, exercitand acte specifice acestei profesii si folosind insemnele profesiei de avocat.

De asemenea, este propusa introducerea a trei noi alineate la articolul 25.
"(2) Actele specifice profesiei de avocat, efectuate in mod public de o persoana care nu a dobandit calitatea de avocat in conditiile prezentei legi, sunt nule daca s-a produs o vatamare ce nu poate fi remediata in alt mod, in afara de cazul in care modul de indeplinire a acestora a fost de natura sa produca o eroare comuna cu privire la calitatea celui care le-a savarsit.
(3) In cazurile prevazute de prezentul articol, baroul are dreptul la actiune in despagubiri impotriva persoanei fizice sau juridice care exercita fara drept profesia de avocat.
(4) Sumele obtinute cu titlu de despagubiri potrivit alin. (3) vor fi cuprinse in bugetele barourilor si vor fi folosite in mod exclusiv pentru organizarea activitatii de pregatire profesionala a avocatilor, in conditiile legii" sunt cele trei alineate nou introduse.

Totodata, fapta de amenintare a avocatului in legatura cu activitatea desfasurata reprezinta infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. Daca amenintarile sunt indreptate importiva sotului sau rudelor apropiate al/ale avocatului "in scop de intimidare ori de razbunare in legatura cu exercitarea de catre avocat a profesiei", limitele speciale de pedeapsa prevazute de lege se majoreaza cu jumatate.

Propunerile mai vizeaza scaderea cu doi ani a vechimii cerute pentru alegerea ca decan, dar si introducerea obligativitatii pentru membrii Consiliului Baroului de a avea o vechime continua in profesie de minimum 8 ani. Avocatii vor fi obligati sa se prezinte personal la sedintele de alegere a membrilor Adunarii Generale. De asemenea, Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti va fi obligat sa asigure spatiile necesare in vederea desfasurarii activitatii avocatilor in sediul instantelor judecatoresti.

O reglementare importanta cu impact asupra exercitarii profesiei de avocat o reprezinta OUG 51/2008 privind ajutorul public judiciar. Acest act normativ reglementeaza conditiile de acordare a ajutorului public judiciar, ca forma a asistentei acordate de stat care are ca scop asigurarea dreptului la un proces echitabil si garantarea accesului egal al actului de justitie, pentru realizarea unor drepturi sau interese legitime. Reglementarea transpune Directiva Consiliului Uniunii Europene 2003/8/CE privind imbunatatirea accesului la justitie in cazul litigiilor transfrontaliere, prin stabilirea de reguli minimale comune referitoare la asistenta judiciara acordata in cadrul acestor categorii de cauze.

Proiectul Ministerului Justitiei detaliaza, in capitolul destinat asistentei judiciare, cazurile si conditiile de acordare a asistentei judiciare, precum si organizarea, in cadrul profesiei, a activitatii de acordare a asistentei judiciare. Astfel, pe de o parte sunt reglementate cazurile care, potrivit legii reprezinta modalitati de acordare a asistentei judiciare, iar pe de alta parte este precizata procedura in urma careia, in cadrul barourilor se realizeaza desemnarea avocatilor care urmeaza a acorda asistenta judiciara. Coordonarea metodologica a activitatii in cadrul profesiei se realizeaza prin intermediul Departamentului pentru coordonarea asistentei judiciare, care va fi infiintat, in acest scop, in cadrul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.

De asemenea, la nivelul fiecarui barou vor fi organizate servicii de asistenta judiciara care vor avea ca scop organizarea, la nivel local, a activitatii de desemnare a avocatilor care vor acorda asistenta judiciara, in cazurile prevazute de lege. Desemnarea avocatilor care vor indeplini aceasta activitate va avea loc, prin urmare, in urma unei proceduri stabilite prin prezentul proiect, dintre avocatii inscrisi in Registrul de asistenta judiciara ce va fi constituit in temeiul legii.

In capitolul destinat asistentei judiciare este detaliata, totodata, si modalitatea de asigurare a fondurilor necesare pentru organizarea activitatii de asistenta judiciara, acestea urmand a fi asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Justitiei, potrivit art.26 din Legea 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, cu modificarile si completarile ulterioare.

O alta modificare importanta se refera la eliminarea conditiei cetateniei romane pentru a accede in profesia de avocat.


Echipa Promoafaceri

preluare de pe sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu