miercuri, 21 septembrie 2011

Avocaţii români implicaţi în problemele profesiei la nivel european şi internaţional


                             de Constantin Rucăreanu / constantin.rucareanu@curierulnational.ro

La cel de-al treilea Forum Internaţional al Profesiei de Avocat de la Madrid, Elena Bustea şi participanţii au mai discutat despre dreptul la libera circulaţie a lucrătorilor din zona Bazinului Mediteranean, situaţia avocaţilor de corporaţii şi problemele din Dreptul Imigraţiei şi nevoile viitoare

Al treilea Forum internaţional al profesiei de avocat "The III MADRID MEETING", organizat în perioada 13-14 mai de Baroul Madrid (Spania), a adus în discuţie problemele cu care se confruntă  profesia de avocat din acest spaţiu european aflat în  bazinul Mării Mediterane şi în proximitatea continentului african. În materialele prezentate, ca şi în dezbaterile ce au avut loc, participanţii au discutat despre Dreptul la libera circulaţie a lucrătorilor din zona Bazinului Mediteranean, Domeniul Secretului Profesional: situaţia avocaţilor de corporaţii, Problemele din Dreptul Imigraţiei şi nevoile viitoare, Responsabilitatea socială în practica juridică: Curtea Africană pentru Drepturile Omului şi ale Poporului, demersuri pentru adoptarea unei Declaraţii comune de respectare a statului de drept la nivel mondial.

Baroul Madrid a acordat medalii de onoare

În semn de preţuire a bunelor relaţii de colaborare şi prietenie pe care le are cu alte barouri din lume şi cu asociaţii internaţionale ale profesiei de avocat, Baroul Madrid a acordat medalia de onoare: preşedintelui Ordinului Avocaţilor din Brasilia, Ophir Filgueiras Cavalcante; fostului decan al Baroului Barcelona, Silvia Gimenez Salinas; directorului Institutului pentru Drepturile Omului şi Dezvoltare din Africa, Sheila Keentharuth; preşedintelui Uniunii Internaţionale a Avocaţilor (UIA), Pascal Maurer; fostului decan al Baroului din Burkina Faso, Titinga Pacere şi fostului Decan al Baroului Paris, Mario Stasi.
Totodată, în data de 14 mai, în calitate de preşedinte al Comitetului Român din cadrul UIA, avocatul Elena Bustea a participat împreună cu Mihai Tănăsescu, secretar regional UIA, la şedinţa Consiliului de Preşedinţie UIA care s-a desfăşurat tot în Madrid. Tema întâlnirii a constituit-o discutarea problemei Spălării banilor, a Regulamentului GAFI (Grupul de Acţiune financiară/Groupe d'Action financičre). S-a dezbătut Directiva 2005/60/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor şi finanţării terorismului; cele patruzeci de Recomandări şi cele opt Recomandări Speciale ale Grupului de Acţiune financiară.

GAFI asigură promovarea politicilor de luptă împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului

În prezent GAFI, un organism interguvernamental, are 36 de membri: 34 de ţări şi Guverne şi două organizaţii internaţionale; peste 20 de observatori; 5 organisme regionale de tip GAFI şi alte 15 organizaţii sau organisme internaţionale. Cele patruzeci de recomandări şi cele opt recomandări speciale ale GAFI au fost recunoscute de către Fondul Monetar Internaţional şi de către Banca Mondială ca reguli internaţionale de luptă împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului. Experienţa Elveţiei în materia luptei împotriva spălării banilor: Ordonanţa Autorităţii Federale elveţiene de supraveghere a pieţelor financiare privind prevenirea spălării banilor şi finanţării terorismului; Precizări referitoare la Ordonanţa privind activitatea de intermediar financiar exercitată cu titlu profesional (OIF) şi Constituirea Autorităţii de autoreglementare a Federaţiei elveţiene a avocaţilor şi a Federaţiei elveţiene a notarilor (Act constitutiv şi Statut).

În România, lupta împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului este reglementată de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism, cu modificările şi completările ulterioare, iar avocaţii au obligaţii statutare de respectare a acestei Legi.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu